Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Lidovecké Obzory 1946

Americkápůjčka nebude

Americká politika neprojevujeod několika měsíců velké porozumění pro potřeby a po­žadavky československéholidu. Pro­jevilo se to na pařížské konferenci, kde americký zástupce sepostavil proti odsunu maďarské menšiny ze Slovenska a doporučil dokonce, aby seproblém maďarské menšiny u nás řešil odstoupením některých sloven­skýchoblasti, hojněji obydlených ma­ďarským obyvatelstvem. Nyní se americkýnepříznivý postoj projeví ještě zřetelněji tím, že sejde s jedná­ni o americkýúvěr. Úvěr padesáti milionů dolarů, s kterým jsme už po­čítali, a který by byll důležitým pří­spěvkem k splnění dvouletky, bude nám americkou vládou odepřen.Je jen nepatrná naděje, že by se na­prosto odmítavé stanovisko americké ve věciúvěru dalo ještě změnit. Na našichzádech si Amerikavyřizuje účty s Ruskem. Kdvby tohoto velkého konfliktu ne­bylo, naše omyly,chyby a provinění by měly daleko menší důležitost. Naše poklesky narůstají vdramatická , proviněni jenom proto, že se promítaji dosovětsko-amerického napěti. nelze se také ubránit dojmu, že je tu činěnpokus dnes napravit to, k čemu dříve Amerika dala souhlas i na jaltskékonferenci. Na Jaltě byla stanovena hranice vojenských pásem operačních meziZápadem a Východem tak, že čára, po kterou směla postoupit západní armáda,tvořilo s Labe a Československá hranice. Onen úsek Labe, který je na naši půdě,byl se souhlasem Ameriky a Anglie přenechán operačnímu pásmu sovětské­mu.Mluví.li  se dnes o železné oponě, pak jetřeba říci, že lešení k vystavení této opony snolubudoval president Roosevelts Churchillem.   Často sev souvislosti s americko-ruským napětím mluví o možnosti ozbrojenéhokonfliktu. … A zamyslíme-li se trochu nad odepřením amerického úvěruČeskoslovensku, neunikne nám srovnání, že škrtnutí oněch surovin, které jsme siza dolary pro rozvíjející se naší výrobu chtěli nakoupit, není ve svýchúčincích daleko – pokud jde o hospodářskou škodu takto vzniklou – od explozeatomové bomby středního kalibru.“

4 1
možnosti

Jen ten švýcarský exil Vás omlouvá od napsání závěrečné věty "  Anebo postupné okupování klíčových pozic lidmi, u nichž človek neví, zda jim jde o naše zájmy, anebo o ruské."

    Kdybyste zde žil,věděl byste,že klíčové pozice jsou již dávno obsazeny lidmi jimž jde zejména o jejich vlastní zájmy.

4 0
možnosti

Ne zejména, ale výhradně.

0 0
možnosti
Foto

Marshallův plán byl určen pro země, které chtěly nakupovat za americké půjčky americké zbytkové zboží a zbraně a stavět válečné základny, letiště a strategické komunikace. Podobně Schumanův pán, ten zase sjednocením porurského těžkého průmyslu s průmyslem Francie, Belgie, Nizozemí a Lucemburska měl zajistit americkým monopolům a na nich závislým monopolům německým nadvládu v západní Evropě. Důsledkem tohoto plánu bylo i to, že se výroba zbraní opět rozjela na plné obrátky.

3 7
možnosti

Jak vystřiženo z Rudého práva....;-D

8 2
možnosti
Foto

Železnou oponu spustil Churchill už tím, že o ní začal mluvit. A USA tím, že nám odmítli poskytnout úvěr, což tehdejší lidovecké Tigridovy Obzory přirovnaly k tomu, že na našem území nechaly výbuchnout atomovou bombui.

A proč Marshall a Truman odmítli přijmout Jana Masaryka, když byl na návštěvě ve Washingstonu.

5 6
možnosti

Vetsi debilitu dnes na blozich nelze nalest. Tobe skutecne hrablo.

6 1
možnosti
  • Počet článků 204
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 996x
Umění žít spočívá v tom, umět se včas rozhodnout na co se dřív vybodnout.

Seznam rubrik